Ensaïmada feta a Mallorca

Ensaïmada feta a Mallorca

Se pot dir que el postre més famós fet a Mallorca i que ha recorregut més món, és sense cap dubte l’ensaïmada.

Amb l’arribada del boom turístic se’n va disparar el consum i les exportacions.

Al forn i pastisseria Can Panxeta feim l’ensaïmada així com ens varen ensenyar els nostres avantpassats que obriren el forn al 1852.

Com feim les ensaïmades

Al vídeo que teniu a la vora, podeu veure com feim les ensaïmades de Mallorca a Can Panxeta.

El vídeo està en japonès, ja que va ser una petició d’un canal del país nippon. Però, ja sabeu el que se diu, val més una imatge que mil paraules i podreu entendre perfectament com ho feim.

Ensaïmada feta a Mallorca
Ensaïmada crua feta a Mallorca

L'ensaïmada feta a Mallorca, és una pasta feta amb farina de blat de força, aigua o llet, ous, sucre, saïm de porc (d'aquí el nom) i llevat.

Així dons una de les característiques pròpies de l’ensaïmada, que la diferencien d’altres pastes, és el fet que s’ha de tovar dues vegades. I, és clar, cada forner o pastisser te les seves variacions de la recepta que son secretes, les nostres venen del 1852.

Podria dir-se, que les ensaïmades més típiques i que nosaltres feim son: les llises; les que estan replenes de confitura de cabell d’àngel; les de temporada amb albercocs o figues i sobrassada; les de crema cremada; les de sobrassada; i les de nata, per exemple.

Acabats típics d'ensaïmada feta a Mallorca

Ensaïmada de crema cremada

Una de les nostres especialitats, és la ensaïmada replena de crema pastissera que després cremam , per tal d’aconseguir una capa de caramel cruixent.

Podeu veure com ho feim al vídeo de la vora.

Al vídeo de la vora, del programa Això és mel, d’IB3. Podeu veure el nostre forner Bernat Bauçà, juntament amb el chef Tomeu Caldentey i el Mestre Pinya.

On veureu les diferencies i similituds entre una ensaïmada de Mallorca, amb tot el seu saïm i una jalá de la cuina kosher jueva. Un postre que te moltes similituds amb el nostre postre tan emblemàtic.